Forskellen på frygt og angst
Angst og frygt kan være svære at skelne fra hinanden, da det er det samme alarmberedskab, der aktiveres i kroppen. Frygt er overordnetset en naturlig reaktion på en reel fare, som fx frygten for at falde ned fra en høj bygning. Det, at mennesker kan føle frygt og reagere med forhøjet alarmberedskab, har igennem tiden været med til at sikre menneskets overlevelse, for det høje alarmberedskab frigiver nemlig ekstra kræfter til enten at kæmpe og flygte fra den farlige situation. Ved angstlidelser er alarmberedskabet dog blevet sensitivt og aktiveres i situationer, der ikke er reelt farlige. Det kanvære bestemte tanker, følelser eller fornemmelser i kroppen, der her trigger angsten. Angst er til forskel fra frygt også endetegnet ved, at den psykiske og fysiske reaktion kan komme til at fylde så meget, at den bliver begrænsende og invaliderende.
Typer af angst
Der findes forskellige former for angst, alt afhængigt af angstsymptomers styrke og omfang.
Generaliseret angst
Generaliseret angst er kendetegnet af vedvarende bekymringer, nervøsitet, anspændthed, muskelspændinger, rysten, sveden og hjertebanken. Symptomerne er til stede igennem længere tid. Ved generaliseret angst kredser bekymringerne ofte om fremtiden, og om, at der sker eén selv eller ens nærmeste noget. Symptomerne bliver ofte udløst af stressende og belastende hændelser.
Panikangst
Panikangst er kendetegnet af anfald af voldsom angst, der ofte kommer ud af det blå. Ved panikanfald reagerer hjernen og kroppen, som om du er i alvorlig fare. Ofte får man kraftige fysiske symptomer som hjertebanken, åndenød, svimmelhed, rysten og sveden. Symptomerne kan minde om et hjerteanfald, uden at det er det. Der kan også være en følelse af uvirkelighed, som er meget ubehagelig og kan skabe en frygt for atblive sindssyg. Anfaldene peaker som regel inden for nogle minutter og varer som regel ikke længere end 30 min. Imellem anfaldene vil der ofte være en angst for, at der skal komme nye anfald. Dette kalder man angst for angsten eller forventningsangst. Nogle gange kan denne angst for et nyt anfald i sig selv sætte gang i et anfald.
Fobi
En fobi er angst for helt bestemte ting eller situationer, fx angst for højder (acrofobi), vand (aquafobi), edderkopper (araknofobi), lukkede rum (klaustrofobi), sociale situationer (socialfobi) mv. Har man oplevet panikanfald i bestemte situationer kan der også opstå angst for at opholde sig i de situationer og på de steder, som anfaldene tidligere er kommet i. En sådan fobi kaldes agorafobi.
OCD
OCD er en forkortelse for Obsessive Compulsive Disorder. Ved OCD lider man både af tvangstanker og tvangshandlinger. Tvangstankerne er ubehagelige tanker, som man føler, man ikke selv kan styre, og som ofte handler om, at der vil ske noget slemt.Tvangshandlinger er handlinger, som man udfører igen og igen, fx tjekker man den samme ting igen og igen eller vasker hænder igen og igen. Selv om man rationelt godt ved, at det ikke er nødvendigt, er trangen så stor, at det er svært at lade være.
Psykolog Malene Degn | psykolog@malenedegn.dk
Damhaven 3B, 1. th., 7100 Vejle